Reklama
 
Blog | Ondřej Hudec

Konec českých ambicí

Tři měsíce to vypadalo, že češi dají co proto všem pochybovačům o schopnosti malých zemí dělat velkou politiku. Že se vymaní z provinčních půtek a udělají reklamu své zemi a přitom třeba i prosadí něco málo ze svých zájmů. Bohužel na to češi ještě nedozráli. Svěření předsednictví do rukou čechům byl jeden velký omyl, který se však naštěstí již nebude opakovat.

Tak promarněnou šanci česko nemělo snad nikdy za celou dobu své krátké existence. Možnost půl roku předsedat celé Evropské unii a spoluurčovat její dění. Věc pro zemi malého formátu doposud nevídaná a neslýchaná. Možnost velet takovým obrům jako je Francie, Německo nebo Británie, možnost ukázat část své kultury, předvést schopnost neztratit se v evropské politice a stoupnout v očích svých evropských partnerů…

Tomu všemu je nyní konec. Pověst česka utrpěla šrám jako nikdy předtím a na dlouho dopředu. Můžeme se rozloučit s myšlenkou, že by nám kdy ještě někdo v EU v blízké budoucnosti věřil. Schopnost vyjednat důležité kompromisy se smrskla na minimum, nyní jsme za idioty a magory, kteří si sami podlomili nohy. V době, kdy se česko začalo po dlouhé době objevovat opět v očích zahraničních novinářů se jeho úloha nyní smrskla již jen na formální řízení schůzí .

Jedna zpráva, která nakrátko oblétla světový tisk nepatřila k těm, které by česko pozvedly. Naopak. Byla to ta, oznamující pád české vlády. A to vše kvůli pár uťápnutým individuím, zvyšujícím si své ego nebo plnícím cizí příkazy a přitom naprosto nerespektujícím přednost zájmů země, před zájmy vlastními.

Reklama

Především bych chtěl zdůraznit, že tato vláda už i mně samotnému lezla krkem. Především pro svévoli některých poslanců z ODS, kteří odmítali hlasovat pro již dohodnuté (především ekologické) zákony a nerespektující vládní dohody, kvůli bezprecedentním zásahům do justice, umanutou snahu privatizace důležitých podniků neznámo komu a jistě by se našel tisíc a jeden další důvod, proč by tato vláda dále neměla fungovat. To vše se však mělo řešit AŽ PO PŘEDSEDNICTVÍ EU A NE SAKRA TEĎ!! Není  možné během tak důležité události jednoduše dělat běžnou provinční politiku a partajničení, jako by nic. A UŽ VŮBEC NE ODVOLÁVAT VLÁDU, KVŮLI TOMU ŽE OPOZIČNÍ STRANĚ NAJEDNOU ZAČLY KLESAT PREFERENCE!! Jelikož tyto kroky mají následně důsledky v reputaci celé země. Tímto činem dokázali zdejší politici, že NEJSOU na srovnatelné úrovni s politiky evropskými a asi zřejmě dlouho nebudou. Pokud totiž i v tak důležité době jakým předsednictví EU bezesporu je nejsou schopni oprotit se či alespoň posečkat ze svých mocenských manýrů, tak jen dokazují svoji ubohost a sobectví. Dokazují, že na víc než na směšné a nedůležité hraní si na vlastním českém písečku opravdu nemají, ať se tváří při setkání se světovými politiky jakkoliv.

Bohužel sobectví čechů je o to větší, jelikož svým činem uškodili nejen sobě, ale také všem menším a východním zemím- tedy například Polsku, Lotyšsku, Estonsku, Maďarsku, Litvě, Slovinsku ale i nastupujícímu Švédsku nebo Finsku. Tedy všem těm, kteří se poctivě snaží dokázat, že dokážou dělat stejně akční politiku jako velké země a kterým češi nyní svým činem podrazili nohy, jelikož dodali argumenty velkým zemím, že menší se pro řízení unie nehodí. Tyto země jsou nyní jistě velmi naštvané na počínání čechů a to právem.  Nejenže jsme tedy v Evropě pro smích, ale také jsme si rozezlili naše nejbližší spojence a sousedy. Tím také odpadá srovnání s jinými zeměmi EU, které přepřahaly v průběhu předsednictví, jelikož tehdy byly narozdíl od nás ve zcela jiné situaci- byly to západní země, byly respektovanými členy EU, nebyla hospodářská krize ani jiná podobně velká událost, nespoléhalo se na ně tolik zemí a také tehdejší vlády nepadly kvůli takovým pitomostem jako u nás.

Toto naše počínání si bude Evropa jistě ještě dlouho pamatovat a potáhne se za námi jako cejch ještě mnoho let. Vliv v EU jsme zcela jistě ztratili a tak můžeme být jen rádi, že už půl předsednictví máme za sebou a alespoň nějaké úspěchy si tedy připíšeme. Pokus o řízení unie to byl první a zdá se taky poslední, jelikož pokud projde Lisabonská smlouva, rotační předsednictví se zruší. Jak těžko musí asi nyní být představutelům Unie, že se jí nepodařilo prosadit už v minulém roce a musela tak zažít český trapas si radši ani nedomýšlím.

Vláda "úředníků" s vazbami na zdejší velké firmy a odtud plynoucí jejich politika bude Evropským lídrům pro smích a neprosadí vůbec nic. Státy se na české "předsednictví " přestanou ohlížet a česko tak politicky zanikne.

A to jsem ani nemluvil o drtivých dopadech na české hospodářství, které se v očích zahraničních investorů vzmítá v chaosu, jelikož si investoři myslí, že pád vlády je důsledkem krize, stejně jako v Maďarsku. Protože uvěřit tomu, že by někdo svrhl vládu v době hospodářské krize a za probíhajícího předsednictví je zřejmě mimo jejich chápání. To může mít za následek odliv zahraničních investic a zvýšenou nedůvěru ve zdejší region jako takový.

Karel Schwarzenberg se před nedávnem při jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem ohradil proti zařazení do škatulky "Východní evropa". Myslím že to bylo ohrazení zbytečné, jelikož ve Východní evropě politicky stále jsme a ještě dlouho z ní nevyvázneme.