Reklama
 
Blog | Ondřej Hudec

Online rozhovor s Tomášem Vandasem – jak nám Nova začíná hnědnout

Kdekdo se poslední dny diví, jak se začíná prosazovat neonacistická Dělnická strana. Při shlédnutí webu tn.cz se však v plné nahotě ukazuje amatérismus (či snad účel?) některých novinářů, kteří dávají extremistům čím dál více prostoru pro vlastní sebeprezentaci a tím jim ještě více pomáhají.

Když jsem dnes po shlédnutí Televizních novin na Nově na konci pořadu slyšel od moderátorky, že "právě začíná na našem serveru tn.cz online rozhovor s předsedou Dělnické strany Tomášem Vandasem", nevěřil jsem svým uším. Nedalo mi to a na tyto stránky jsem se podíval. Mé obavy se vyplnily, ovšem v ještě horším provedení, než jsem si dokázal představit. Místo, aby mu tam lidé "vytmavili" rasistické, xenofobní názory a agresivní projevy jeho strany, proměnil se tento "výslech" v ubohou přehlídku latentního rasismu, zřejmě dosti zakořeněného ve velké části české společnosti a podpůrných hesel na adresu DS.

K otázkám typu "kdy budete pořádat další pochod", "jak se mohu stát vaším členem, mám obrovský zájem" či "moc a moc si vážím toho co pro náš národ děláte, málokdo by se odvážil veřejně dělat to, co si celý národ myslí" zřejmě ani není co dodávat. To, že zhruba 90% tazatelů pana Vandase podporovalo mne štve (a zároveň děsí) mnohem více než to, že redakce tn.cz tento rozhovor vůbec připustila. 

Nova si tímto udělala každopádně velkou ostudu. Když ne u mlčící (či rasistické) většiny, tak alespoň u menšiny rozumných a slušných lidí. Prezentace předsedy neonacistické strany na webu nejsledovanější zpravodajské relace nemá obdobu nikde v civilizovaném světě. V každém případě se jedná o zásadní selhání profesionální novinářské práce a někdo by za to měl nést zodpovědnost.

Reklama