Reklama
 
Blog | Ondřej Hudec

Praha: koule na noze ODS

Je to trochu paradox. Praha byla v minulých senátních volbách jediným regionem, kde ODS uspěla. Přitom právě zde je líhně všech "mafiánů" a korupčníků této strany. Podpora však již nebyla tak masová jako minule, což značí že by se ODS měla o tuto svou poslední baštu začít bát.

To, že ODS je momentálně v krizi nemusím snad připomínat. Důvody prohry voleb zde již byly rozebrány a nemá cenu je tu opakovat. Zatímco s populismem opozice se dá bojovat těžko (mimo dalšího populismu) a na celostátní úrovni nyní ODS předvádí docela sympatickou programovou (a personální) očistu, v Praze jako by se zdejší politici zasekli někdy před sto lety. Vyjmenovat všechny průšvihy, co ODS na magistrátu za dobu své vlády provedla, byl by tento článek skoro nekonečný. Namátkou připomenu (ne)kulturní politiku Milana Richtera, tristní a neohleduplné řešení dopravy a prosazování drahých, neekologických  dopravních staveb, nekomunikativnost s veřejností, zamítnutí stavby Národní knihovny, nedbalá a korupčními (nemedializovanými) aférami proslavená památkářská politika atd.. To vše reprezentují pomocí politických kreatur typu Milan Jančík nebo Jan Bürgermeister. Už jen tento výčet stačí k silnému odporu vůči této straně. K tomu ještě připočtěme fakt, že pražská ODS je nejvíce antievropská (v nejvíce proevropsky naladěném kraji z celých Čech a napříč faktu, že voliči ODS jsou obecně nejvíce proevropští ze všech stran). To vše okořeněné arogantním vystupováním primátora Béma, který má tu drzost podávat trestní oznámení "na neznámého pachatele" za propad při ražbě nesmyslného tunelu pod Stromovkou, který on sám prosadil. Navíc má velmi podezřelé kontakty na podnikatele s nevalnou pověstí.

Jestli  se chce ODS co nejdřívě vzpamatovat a začít nabírat ztracené preference, měla by se zaměřit primárně na Prahu a její šílený obraz, který si zde stačila vytvořit. V Praze je nejvíce vysokoškolsky vzdělaných voličů, u kterých ODS většinou boduje. Ti se však mnohem více než jiní zajímají o veřejné dění a negativní jevy vnímají citlivěji než jiné voličské struktury. To samé platí o další voličské baště ODS- lidmi do 30 let. Rovněž u nich ODS v posledních volbách ztratila.

ODS by měla v Praze obrovský potenciál. Tolik lidí se středo-pravými názory toužící po slušné straně není nikde jinde. ODS je však svoji místní politikou naopak odrazuje a tak volí buďto jinou stranu, nebo nejdou k volbám vůbec. Svědčí o tom i velký zisk SNK-ED a SZ v minulých komunálních volbách, jelikož tyto malé strany dokáží lépe reflektovat vůli občanů, zajímají se o jejich problémy a především s nimi komunikují.

Reklama

Pokud si ODS "nevymete svůj chlíveček" v Praze a neskoncuje zdejší arogantní a proviniční politiku, založenou na osobních kontaktech a motivovanou pouze individuální snahou o co nejlepší koryto, zřejmě může počítat s tím, že její bašta se začne drolit. První kamínky již začaly padat.