Reklama
 
Blog | Ondřej Hudec

Šance pro Francii

Nynější prezidentské volby jsou jedinou šancí jak odvrátit problémy, které mají nyní už celoevropský rozměr a je nejvyšší čas je řešit. Pouze však výhra Nicolase Sarkozyho může zajistit, že se budou řešit správně a razantně.

Problém přistěhovalců z afrických zemí trápí Francii již delší dobu. Zhruba poslední dva roky však tyto problémy začaly vyplouvat na povrch. Obrázky a záběry hořících aut a lidí rabujících a ničících vše,co jim přišlo pod ruku, obletěly snad celý svět. Mohlo by se zdát že se již situace zklidnila, opak je však pravdou. Spící drak se může kdykoliv probudit k životu a my znovu uvidíme jak se na předměstích franzouzských měst začnou dít další nepokoje.

Příčinou těchto událostí je na jedné straně špatná imigrační politika, která umožňuje takřka nekontrolovanou imigraci a také přístup k menšinám. Když se do Francie přistěhuje muslim, zpravidla s sebou přivede rodinu. Jenže jak je známo, v arabských zemích je běžná polygamie a rodiny jsou tam také velmi početné. Takže jeden člověk takto na sebe "nabalí" spoustu dalších lidí a tito lidé zase další. Krom toho mají muslimské menšiny zpravidla vysoký přirozený přírůstek. To by samo o sobě nemuselo znamenat zas tak velké problémy. Vždyť ve Francii žije spousta jiných menšin, které se dobře začlenily do společnosti a staly se její součástí. Bohužel u muslimů tomu tak není. Je zřejmé, že převážná část muslimů se neadaptovala do podmínek moderní demokratické společnosti. K tomuto však dochází až u druhé či třetí generace přistěhovalců. Ta je v produktivním věku právě teď. První generace přistěhovalců byla ráda ,že se vůbec uchytila a začlenění do většinové společnosti bylo jejím cílem. Generace, která je tu dnes, však takovéto cíle nemá a navíc má pocit jakési ukřivděnosti. Ta je zčásti zapříčiněna neochotou zaměstnavatelů je přijímat do pracovních poměrů, většinou si za to ale mohou sami. Někteří nemají ani chuť studovat a vzdělávat se. Ale jeden ze zásadních problémů je ten, že si muslimové začali uvědomovat svoji pravou identitu. Začali "vystrkovat růžky" a chtějí stále více ze svých zvyků a pravidel užívaných v islámských zemích. Především uplatňování částí nebo celého práva šaría. Jenže to v naší demokratické společnosti pochopitelně nejde. Muslimové si zkrátka ještě neuvědomili, že na demokratickou sekulární společnost nelze naroubovat islámské právo a měli by si vybrat, zda chtějí žít zde, ale podle našich pravidel či v zemi jejich původu, kde by si mohli uplatňovat svá islámská práva.

Další vítězství socialistů, ještě ke všemu s neschopnou a slabou kandidátkou Royalovou by ještě více prohloubilo výše zmiňované problémy. Již se několikrát ukázalo že mírnými prostředky se ničeho nedosáhne. Většina by neměla ustupovat menšině ve vlastní zemi! Jedině Nicolas Sarkozy může zaručit že se vůči "nepřizpůsobivým menšinám" bude postupovat tak, jak se již dávno postupovat mělo. Musí se zastavit nekontrolovatelná imigrace, již od samého základu vychovávat příslušníky těchto menšin ke správnému a demokratickému postoji k životu a také jasně říci,  že když nebudou respektovat demokracii, náš způsob života a naše pravidla, tak tady zkrátka nemají co dělat.

Reklama