Reklama
 
Blog | Ondřej Hudec

Češi znovu poslední aneb o co jde v Eurovision

Česká republika se letos potřetí zúčastnila mezinárodní pěvecké soutěže Eurovision song contest a do Moskvy, kde se letos soutěž konala vyslala skupinu Gipsy.cz s písní Aven romale. Ti však neuspěli a v semifinále tak Česko už podruhé během tří let skončilo na posledním místě, letos navíc bez jediného bodu. Vzhledem k tomu, že o této soutěži se někdy říká jako o  kýčovité a bezduché a některé komentáře po našem debaklu  alibisticky podporovaly tuto teorii, čímž se snažily vysvětlit náš neúspěch, rád bych tímto článkem uvedl některé věci na pravou míru a přidal svůj komentář.

Jako reakci na náš neúspěch jsem zatím zaznamenal především dva typy reakcí. První, o které jsem se již zmínil se odvolávala na nevkus celé soutěže (a potažmo jejich diváků) což znamená, že inteligentnější či náročnější hudba zde nemá šanci uspět. Druhý často prezentovaný názor tvrdí, že jsme opět vybrali špatnou skupinu. Myslím že ani jedno není pravda.

Tato soutež s tradicí od roku 1956 vyrostla do uctyhodných rozměrů a dnes zde reprezentují interpreti celkem 42 zemí přičemž sledovanost se vždy pohybuje kolem 100 milionů diváku. Soutěží nejen země z Evropy ale třeba také Izrael, Ázerbajdžán nebo Turecko. Eurovize má dokonce velký úspěch i v dalekých zamích, jakou je například Austrálie, kde ji sledovalo na 500 000 diváků.  Není třeba dodávat, že je to navýsost dobrá příležitost na sebeprezentaci každé, zvláště pak menší země jako jsme my. A to jsem ani nedodal, že vítězná země pořádá následující ročník. Tím pádem mávat nad soutěží rukou a ignorovat jí není ten nejšťastnější nápad.

Ano, mnoho soutěžících zapadá do kolonky kýčovitého středního proudu a blištivá show přebíjí jejich jinak chabou hudební úroveň, ale rozhodně jich není tolik, aby mne to odradilo od sledování celého přenosu, při kterém zazní mnohdy i krásné písně nebo místní umělci z různých zemí, které bych jinak nikdy nepoznal a jejichž muzika přímo vychází z hudebních tradic dané země, což je leckdy obohacující . Také tak tuto soutěž pojímám, jako prostor, na kterém se každá země může předvést a ukázat co umí. Není pravda, že by všechny soutěžní písně byly na jedno brdo. V roce 2006 například vyhrála metalová skupina z Finska, předloni zase srbská balada. Je na každé zemi koho sem pošle a tak se zde můžeme setkat s rockem, prvky hip hopu i etnopopu.  Navíc národ libující si v hudbě Michala Davida, Heleny Vondráčkové, Evy s Vaškem a normalizačních seriálech není tím, kdo by se zrovna mohl ofrňovat nad úrovní této show, jejichž soutěžící výše jmenované převyšují většinou o několik řádů.

Reklama

Abych byl konkrétní, tak upozorním, že úchylných odrhovaček, s nagelovynými sexy chlapíky v polorozepnutých košilích se zde většinou sejde několik, ale většinou jde pořád o tytéž země jako je Řecko nebo Bělorusko. Také Turecko většinou posílá to samé a to většinou nějakou lehce oděnou slečnu, která se kroutí do moderně- orientálních rytmů jako novodobá břišní tanečnice. Pak tu však máme celou plejádu zemí, které neztrácejí punc originality a posílají velmi kvalitní sestavy jako například Portugalsko, Izrael, Arménie, Chorvatsko s balkánským folkem nebo šansoniérka z Francie. Dále tu máme trochu kýčovité postavy jako například blonďatá Barbína Yohanna z Islandu, která má však tak dokonalý hlas, že jí to rádi promineme… Zkrátka každý si zde najde něco.

Soutěžící Portugalska

Ano, nemá cenu předstírat, že jde o nějaký duchaplný projekt, kde vždy vítězí ten nejkvalitnější. Spíše jde o velkou show a o zábavu. No a co? Tak to tak berme a podle toho se také k této soutěži stavme. Když jsem byl v Británii, tak v den kdy se vysílala Eurovize už lidé vyšilovali od rána a brali to doslova jako národní svátek. Ještě větší šílenství tato soutěž vzbuzuje například v Řecku a vůbec na celém Balkáně. To je podle mně už přehnané, ale jen ilustruji jaký má význam pro jiné země. 

Gipsy.cz podle mého nemusel být špatný výběr, ale měli zvolit jinou píseň. Jistě mají kvalitních v repertoáru dost. Extravagantní skladba o supergipsim v bláznivých kostýmech sice možná leckoho pobavila, ale to bylo tak všechno. Každopádně si však myslím, že jim poslední místo nenáleží a rozhodně byly v soutěži mnohem horší skupiny. Nečekal jsem sice bombastický úspěch, ale na poslední místo to tedy rozhodně nebylo a Gipsy.cz se nemají za co stydět.

Vystoupení Gipsy.cz

Stydět by se spíše měla Česká televize a to pořádně. Pokud přenos Eurovize zvedl sledovanost všem přenášejícím televizím z celé Evropy vyjma Česka (a někde dokonce trhl rekordy, které překonaly i přenosy z Olympiády), tak je něco špatně. Dokonce i slovenská STV, která jinak pokulhává za svými komerčními konkurenty jim vytřela zrak. U nás se však asi rozhodli, že jim je nějaká Eurovize ukradená a do její propagace nevložili ani korunu. Pokud takto nadějný produkt nezajímá vedení televize, dá se mluvit o naprostém amatérismu. Protože z nejsledovanější show v Evropě s obrovským potenciálem udělat jen nezajímavý odvar, to se někomu jen tak nepovede. Pokud by ČT znovu udělala národní kola, podpořila je dobrým PR a najmula odborníky, kteří by se opravdu zabývali vyslanými interprety a razili by jim cestu před jejich vystoupením (což je zde docela důležité a PR a organizační tým se značnou měrou podílí na úspěchu interpreta), tak se jí výsledek mnohonásobně zhodnotí. Doufám že to ČT nyní dojde, pokud už ovšem není pozdě.

V ČR je mnoho nadějných zpěváků i skupin, kteří by byli schopní evropské publikum zaujmout. Stačí jen chtít a něco pro úspěch udělat. Bohužel tomu nepomáhají ani přihlouplé články snažící se  dehonestovat celou Eurovizi. Ne. Eurovize není eurokýč a za náš neúspěch si můžeme z hlavní části sami. Přiznejme si to a neštěkějme hloupě na karavanu, která jinak pojede stejně, ale bez nás.

Vítěz Alexander Rybak z Norska