Reklama
 
Blog | Ondřej Hudec

Čunek za Schwarzenberga – výměna roku

Zkusme si představit, že český premiér je majitelem fotbalového klubu. Má zde výborného útočníka Karla. Je dobrý, jelikož se nebojí i do riskantních soubojů a i mezi hráči jiných celků má velký respekt. Nemusí se nějak zvlášť snažit se zalíbit publiku lacinými sólovými kličkami. Je zde totiž jen na hostování. Přesto se chová čestně a nefauluje a s rozhodčím se nehádá i když je mnohdy v právu. Majitel klubu se ho však rozhodne nahradit průměrným Jiřím. Ten zde už působil, ale kvůli skandálu musel odejít. A že ten skandál nebyl jen jeden. Nyní se však vrací, jako by se nechumelilo a vystrnadí tím nejlepšího hráče mužstva.

Asi tak zjednodušeně by se dala popsat nynější situace na naší
politické scéně. Jiří Čunek se cpe do vlády hlava nehlava a jelikož slovo šlechtice platí, s velkou pravděpodobností se dočkáme toho, že nejoblíbenější a dle mého nejlepší člen vládního kabinetu na svůj post rezignuje. Nedokládá to nic jiného, než stav naší politické scény. Ve vyspělejších zemích by něco takového bylo naprosto nemožné. Ale my žijeme v Čechách a zde se bohužel principům demokracie teprve učíme. Nejde o právní principy. Ty už jsme si jakž takž osvojili. Jde tu o principy morální.

Jiří Čunek zřejmě ještě nepochopil, že zde jde především o morální očistu. O jeho vinně či nevinně si můžeme myslet co chceme. Faktem zůstává, že Jiří Čunek doposud veřejnosti jasně nevysvětlil původ svého majetku a svým návratem do vlády by ji zcela jistě poškodil. Pokud je nevinný, tak je pro něj tato situace jistě nepříjemná avšak musí se s ní smířit, a také mu nic nebrání v tom aby odtajnil důvody svého "očištění". Je jistě možné, že státní zástupce Salichov má dobré informace a došel ke správnému rozhodnutí. Veřejnost však o důvodu jeho kroku neví takřka vůbec nic a to je ten problém. Čunek, pokud není egoista by měl zcela jistě v nynější situaci zvážit návrat do vlády kvůli své pověsti. Nerozumím urputné snaze lidovců o dosazení do ministerského křesla. Kalousek za vlády ČSSD také nebyl ministrem a ohrozilo to snad nějak tehdejší vládu? Nikoliv.

Pokud dojde k výměně Čunka za Schwarzenberga tak to bude zcela jistě ostuda a to mezinárodní. Už nyní se například rakouská média zajímají o kauzu Čunek a pro zahraničního pozorovatele musí být její průběh doslova děsivý. Vyměnit špičkového a noblesního politika evropského formátu za provinčního populistu s nevypořádanými majetkovými poměry může jen politický diletant. Doufám, že se Bursík ještě vynasnaží zvrátit nynější situaci i když moc šancí mu nedávám. V takovém případě se však naskýtá vážný důvod pro odchod SZ z vlády, což říkám přes to, že jsem od počátku velký zastánce tohoto vládního uskupení.

Reklama

Ať už dopadne situace jakkoliv, už nyní musím panu Schwarzebergovi poděkovat za to, kolik toho udělal pro tuto zemi a jak trochu pozvedl a znoblesnil zatuchlé české politické prostředí.