Reklama
 
Blog | Ondřej Hudec

Diskuse

Od té doby, co se u nás objevily první zpravodajské servery je možný sledovat jeden v našich zemích typický jev a to diskusi pod jednotlivými články. Jsou plné agrese, napadání a sprostoty. Jak jinak, když jsou anonymní.

Například na Aktualne.cz raději ani nesjíždím dolů, abych tu směsici cybernetických zvratků nemusel zahlédnout. Občas mě to však do těchto temných špinavých hlubin českého internetu zatáhne (a to nemluvím jen o zpravodajských serverech) a to je mi pak špatně ještě hodně dlouho. Nadává se tu na všechny a těmi nejtvrdšími nadávkami a hordám povětšinou sprostých primitivů tu čelí pár "slušňáků", kteří se sem (omylem) zatoulali. Dříve jsem na některé příspěvky také reagoval. Samozřejmě dnes už vím že to nemá smysl. Jakmile má člověk možnost anonymity, to se pak panečku píše. Nevím jestli ona agresivnost a celkový dojem z oněch příspěvků nevypovídá také něco o české povaze, o které jsem psal v minulém příspěvku… Každopádně na stránkách zahraničních i ryze internetových deníků něco takového nenajdeme. Diskuse pod články zde běžné nejsou a pokud ano (jako například na www.cbsnews.com) tak jsou příspěvky v diskusi od registrovaných čtenářů a slušné.

Registraci čtenářů, jestli se nemýlím vyžaduje idnes, lidovky i novinky. Že by to něco řešilo se však říct nedá. Naopak přibylo hysterických výlevů na adresu novinek se slovy o cenzuře a nové totalitě.. Aktuálně zatím nic takového nazavedlo a upozornění: "Příspěvky do diskuze se musejí týkat tématu. Vulgární příspěvky a
příspěvky, které nemají nic společného s tématem, budou vymazány"
je tu zřejmě jen na okrasu, jelikož urážlivými či hanlivými příspěvky se to tu jen hemží ale že by je někdo mazal tak to ani omylem.

Jakmile se češi dočkali svobody slova a výhod z toho vyplývajících, tak se zřejmě nemohou nabažit a diskutují, div se nepřetrhnou. Ovšem pouze na anonymních diskusích. Je zajímavé, že za největší výhody převratu přitom považují větší výběr v obchodech a svoboda slova je až kdesi vzadu..

Reklama

Myslím že je načase zase se o krok přiblížit "západu" a zrušit tyto diskuse, které žádný pozitivní efekt nepřinášejí. Možná však mají redaktoří internetových zpravodajských serverů sklony k masochismu a milují když jim za jejich práci pořád někdo nadává a obviňuje ze všeho možného. Potom se není čemu divit, že pod jejich články to vypadá jako kdesi v žumpě.