Reklama
 
Blog | Ondřej Hudec

Fanatici

Nedávný případ nepovoleného stání Nezákladňáckého autobusu (dá li se tak ten doposud pojízdný prostředek nazvat):-) a následná hysterická reakce představitelů této iniciativy ukázala jací lidé stojí v jejím vedení.

Zde z článku aktuálně.cz:

"Na českobudějovickém náměstí nesmí bez výjimky magistrátu
stát vozidla těžší než šest a půl tuny, což je právě případ autobusu
Nezákladňáku. Magistrátní odbor výjimku neudělil.

Mluvčí iniciativy přišli s vysvětlením, že jim průjezd městem a
mítink proti radaru zakázal českobudějovický primátor Juraj Thoma,
město i českobudějovická větev iniciativy mají jiný názor.

Reklama

"Jsme
tím neuvěřitelně pobouřeni. Takové jednání nemá v demokracii co dělat.
Pan primátor by si měl uvědomit, že je zvolen lidmi a většina lidí
radar nechce," řekl jeden ze tří mluvčích iniciativy Jan Májíček."

Tak takovou zprominutím kravinu může vymyslet jen Májíček a jemu podobní vůdci této povedené organizace. Myslí si snad že jsou něco více, že jim magistrát musí udělit výjimku? Nejspíš ano, jelikož svědky podobně agresivního chování od představitelů této iniciativy jsme mohli být už mnohokrát. Již delší dobu mi tito lidé připadají jako zuřiví býci, kteří budou "do krve" bojovat proti radaru a které žádné racionální protiargumenty nezajímají, byť mohou být jakkoliv logické. Jsou oslněni momentální slávou a tak přidávají kalibry a mluví o propagandě, zpolitizovaných médiích a ovládnuté ČT. Informace které přinášejí média se jim zkrátka nehodí do krámu a tak místo svých argumentů raději mluví o neobjektivitě.

Většina z těchto lidí jsou už nějak spjati s jinými politickými či náboženskými subjekty ze kterých nejvýznamnější je asi Humanistická strana. Její předseda Jan Tamáš, vrchní ideolog iniciativy si "zařídil" výbornou pozici, kdy dělá sobě i své straně reklamu v podstatě zadarmo. Běžní členové iniciativy to podle mne většinou myslí upřímně a o nějaké zviditelnění jim nejde. Jsou fascinováni úspěchem svých vůdců, které potřebují k prosazení svých cílů, vůdci zase potřebují je. Takže oboustranná symbióza. Jenže kdo jsou vlastně běžní členové? Jak už jsem se zmínil, v této iniciativě je zastoupeno mnoho různých uskupení, často velmi extremistických či přinejmenším "pochybných". Stačí malý výběr: Socialistická solidarita, Socialistický kruh, Palestinský klub, Socialistická organizace pracujících, Všeobecný svaz muslimských studentů v ČR, Muslimská unie a především SSM- Socialistický svaz mládeže. Ultralevicové stalinisticko-marxistické uskupení, nedávno ministerstvem vnitra rozpuštěné. K těmto organizacím se 18.8. přidal spolek Vojáci proti válce, jehož
předsedou je Oskar Marek, vysoce postavený příslušník komunistické
armády.

Většina těchto sdružení je vnitřně velmi ideologicky svázaná a vyprofilovaná, samostatně s malým vlivem. Tato iniciativa je jako magnet všechny přitáhla a najednou jsou všichni dobří kamarádi a hlásají demokracii. U některých z těchto sdružení je to více než podivné. Běžné členstvo na mne působí také jako trochu zhypnotizovaný dav, trochu poztrácejíc zdravé soudnosti, povětšinou podporujíc všechny kroky vedení. Celkově je tato iniciativa schopna jen velmi malých kompromisů a téměř žádných ústupků.

Nechci zde vyvozovat jasné závěry. Ty nechť si každý udělá sám. Jen jsem se pokusil nastínit některé aspekty, které mne na této "organizaci" znepokojují snad ještě více než to, co prosazuje.