Reklama
 
Blog | Ondřej Hudec

Gomora

Sugestivní, šokující, odhalující, upřímná a pesimistická. I tak lze ohodnotit obsah první knihy Roberta Savianiho, pojednávající o praktikách a mechanismech fungování italské mafiánské organizace Camorra.

Italský novinář a spisovatel Roberto Saviano nyní vydal další dvě knihy s názvem „Krása a Peklo“ a „Opak smrti“. V tomto textu bych se však rád vrátil k jeho prvotině- knize Gomora, jak už název článku napovídá. Kniha autora proslavila a natočil se podle ní i stejnojmenný film. Její obsah mi přišel natolik zajímavý, že jsem se rozhodl napsat o ní pár řádků pro ty, kteří o ní ještě neslyšeli.

Roberto Saviano se narodil v Neapoli. Už to samo o sobě je jistým cejchem. Pokud jih Itálie sami Italové považují za území, které je jakýmsi státem ve státě, dosti odlišným od zbytku země, jako území které neřídí vláda, ale mafiánské živly a které nemá budoucnost, o Neapoli to platí dvojnásob. Moc zde má v rukou mafiánská odnož zvaná Camorra a počet zastřelených na počet obyvatel je zde jeden z nejvyšších v celé Evropě. Kontaktu s mafií se tu proto nevyhnete ať už chcete či ne. Saviano byl zprvu obyčejným novinářem. Postupně však začal mapovat zdejší síť propletených vazeb mezi Camorrou, místními politiky a podnikateli, která dusí zdejší ekonomiku, prostředí a vůbec celý rozvoj regionu. Camorra zde ovládá veškerý důležitý obchod- počínaje stavebnictvím, přes ilegální dovoz odpadků, výrobu textilu, obchod s drogami a konče výrobou místní speciality- mozarelly z buvolího mléka. O moc zde tradičně soupeří různé mafiánské klany a čas od času nastane období, kdy mezi nimi vypukne navzájem válka. To pak mají pohřební služby v celé Neapolské oblasti napilno, jelikož za den jsou hlášeny desítky zavražděných osob.  Bohužel u mafie je hranice mezi členem klanu a „civilistou“ často velmi nízká a tak se obětí nezřídka velmi brutálních vyřizování účtů stávají třeba i přítelkyně nebo matky členů Camorry, kteří jinak s mafií nemají nic společného.

Mladým adolescentům se často zalíbí možnost snadného a tučného výdělku, který by si jinak v chudém kraji museli odpracovat za několikanásobně delší dobu a- co je hlavní, na těch nejnižších postech třeba jako poskoci v pizzerii, zatímco když jsou členy Camorry, tak „něco znamenají“. Proto není tak těžké je nalákat pro práci v klanu.

Reklama

Camorru nelze nikdy úplně rozmetat. Když je zastřelen nebo uvězněn člen klanu, hned ho nahradí někdo další a tak pořád dokola. Čas od času nastane velký policejní zátah na špičky mafiánských klanů. Jenže to je, jako když desetihlavé sani useknete jednu hlavu.

Saviano velmi realisticky popisuje každodenní soužití s mafií. Například když je záchranka přivolána k postřelenému a on ještě žije, nepokouší se ho záchranáři oživit, protože pokud by to útočníci zjistili, pomstili by se jim. Nálezy těl znetvořených od kyseliny k nepoznání také patří k běžným jevům. Autor také zmiňuje případ jistého kněze, působícího na malé vesnici, který se rozhodl postavit vlivu Camorry a začal kázat proti ní. Jednoho dne kulka zasáhla i jeho.

Velké peníze se v této oblasti točí také okolo textilního průmyslu. Nejdříve obří nákladní lodě přivezou tuny materiálu z Číny, který míří na obří překladiště a posléze je zpracováván v továrnách vlastněných mafií. Většina nejnovější kolekce, prezentovaná následně na módních přehlídkách v Miláně projde právě tudy. Dělníci, v továrnách vlastněných Camorrou jsou vykořisťováni a často musí pracovat za podprůměrný plat a mnohonásobně vyšší pracovní dobu než je zvykem. Ale samozřejmě se nemohou ozvat, jelikož by mohli také špatně skončit.

To však není zdaleka nejhorší vizitka působení mafiánských organizací. Kromě obecně známého obchodu s drogami, padělky, zbraněmi apod. je tu například už zmíněný problém dovozu odpadků (který v omezenější míře známe i z Česka). Tuny a tuny toxického odpadu jsou sváženy z celé Itálie na bývalá pole v okolí Neapole, které se tak mění v obří ilegální toxické skládky. Jaké to má důsledky pro životní prostředí a život obyvatel v okolí těchto skládek snad nemusím zmiňovat. Kvůli této situaci se většina lidí snaží z Neapole odjet a najít si práci na severu Itálie. Odliv mozků na sever tak jen prohlubuje stávající marasmus a krizi v této oblasti.

Poté co Saviano začal veřejně vystupovat a publikovat, stal se hrozbou pro vůdce Camorry a ti rozhodli, že musí být zlikvidován. Proto se musel po vydání své první knihy odstěhovat z Itálie a nyní žije na utajeném místě. Camorra ale působí dál. Drsný svět vražd, podvodů, zastrašování ale i okázalého bohatství a velkých vzestupů a pádů místních bossů nám však byl trochu poodhalen a za to si Saviano zaslouží uznání, ať už boj s mafií dopadne jakkoliv.

 

Gomora

 Nakladatel: Paseka
 Originál: Viaggio nell´impero, překlad: Alice Flemrová
 Formát: 256 stran, 24x17cm, česky, vázaná vazba
 Rok vydání: 2008 (1. vydání)