Reklama
 
Blog | Ondřej Hudec

Křišťálová noc

Ano. Také jsem tam byl. U Právnické fakulty, přímo v místě největších střetů. Ze své zkušenosti z tohoto dne si dovolím napsat také pár závěrů.

Především bych chtěl říct že to vůbec nedopadlo dobře. Nikoliv pro nácky ale pro společnost. Především jim pomohla velká medializace této jejich akce i když kvůli ní se nejspíše potom zalekli vytvořit početnější průvody. Společnost by přeci jakousi mobilizaci před těmito akcemi měla brát jako samozřejmost! Jako samozřejmou povinnost bez jakýchkoliv diskusí a židů vyzývajících o pomoc. Je trapné, že se to muselo takto medializovat aby lidé vyšli do ulic. V moderní společnosti by to nemělo být potřeba. Dále bylo chybou zastavení neonacistů ve Vysočanech. Za prvé se tím zabránilo větším násilnostem, při kterých by náckové a jistě i někteří anarchisté dostali co jim patří, porvali by se mezi sebou a policie by pak zasáhla a mohla je obvinit z trestných činů nikoliv z přestupků jako se stalo. Dále tento policejní zásah neonacistům paradoxně pomohl. Jelikož někteří lidé v nich mohli vidět oběť jednak policistů, kteří je zadrželi aniž by vztyčili jedinou pravici a potom ještě anarchistů, kteří je zmlátili protože byli v menšině. Přesně toto neonacistům pomáhá. Politici, kteří pochválili policii vůbec netuší, jaký problém před nimi stojí. Přihřáli si svoji polívčičku, udělali pár hezkých záběrů do kamery a pak zase zmizeli. O tento problém jinak nejeví téměř žádný zájem.

Jistě. Policii se podařilo, že většina neonacistů do židovského města nepronikla (až na pár výjimek, které tam suverénně pustili, viz video: http://www.youtube.com/watch?v=X1XcrCaTN7g). Jenže to by se díky občanům a Antifě podařilo stejně a zřejmě i lépe. Už nyní se to neonacisté snaží napadnout u soudu a tím ještě více medializovat. Zajímavé je, že je zastupuje elitní česká právnička. Ale to už jsem trochu odběhl. Celý přístup k extremismu je však úplně zcestný. O tomto již napsal výborný článek Viktor Dvořák (http://viktordvorak.blog.respekt.cz/c/15622/Rudy-pochod.html). Situace, kdy se pravicovým radikálům vše zakazuje a levicovým povoluje opět nahnává pravicovým radikálům další spřízněné duše a levicovým z nepochopitelných důvodů nechává prostor, který si ani omylem nezasluhují. Zajímalo by mne, jestli by stejný počet lidí jako byl v sobotu na demonstraci proti náckům byl také na nějaké jiné demonstraci, pokud by svůj pochod chtěli uspořádat komunisté. Přitom komunistické myšlenky jsou minimálně stejně zrůdné jako ty nacistické. Buďto by měli povolit pochodovat všem, tedy jak pravicovým, tak levicovým radikálům a odpor nechat na občanech či na radikálech z "druhé strany politického spektra"., nebo zakázat veškeré akce jakýchkoliv radikálů. Nevím která z těchto cest je lepší, každopádně stav, který zde máme dnes je to nejhorší co může být. Takže policie i česká veřejnost a politici dělají podle mne svými kroky velkou chybu a možná nevědomky svými kroky pomáhají radikálům z jedné i druhé strany.

Reklama