Reklama
 
Blog | Ondřej Hudec

Ohlasy za zahájením festivalu Jeden svět

Zde přináším mé poznámky k proběhlému ceremoniálu k zahájení festivalu Jeden svět, kterého jsem se měl tu čest zúčastnit.

Celý "obřad" se nesl ve velmi uvolněném duchu. Hned na začátku sehrálo malé představení loutkové divadlo umístěné na jevišti v součinnosti s projekcemi promítanými na plátno, kdy byli v různých vtipných situacích vyobrazováni nynější světoví diktátoři. Mnohé napoví jistě již známá upoutávka na tento festival:

 

Reklama

Nakonec se i sám ředitel tohoto festivalu objevil v divadelním okénku ale svůj podle svých slov "zbytečně zakoupený nový oblek pro tuto příležitost" nakonec ukázat mohl, když sfoukával svíčky z narozeninového dortu festivalu. Sice se objevilo pár organizačních problémů, ale za chvíli se směle pokračovalo k promítání zahajovacího filmu festivalu, velmi tvrdého, smutného ale výborného dokumentu o znásilňovaných ženách v Kongu nazvaném "Hluboké ticho". Nejdříve samozřejmě přišla sama režisérka aby svůj film uvedla.

Na tento film bych každému doporučil jít. Poukazuje na problém, o kterém jen málokdo ví. Stovky a stovky žen, včetně až čtyřletých dětí jsou každoročně znásilňovány příslušníky různých armád operujících na území Konga, někdy jsou k tomu vojáci dokonce nuceni a ženy jsou poté ještě mnohonásobně mučeny a jejich muži zabíjeni. Sama autorka tohoto dokumentu jistě nemusí předstírat svoje zaujetí a zájem o tento problém, jelikož byla před lety v Americe také znásilněna. Snímek je velmi silný a emotivní a nutí člověka k zamyšlení nad lidmi, kteří tyto zvěrstva páchají, bez jakékoliv obavy z potrestání a za nezájmu zahraničních mocností, médií i veřejnosti. Když jít na festival Jeden svět tak už jen kvůli tomuto snímku. Film dostal mimo jiné ocenění na filmovém festivalu v Sundance a v Praze se odehrála jeho evropská premiéra.

Zahajovací večer se tedy dle mého povedl a jsem rád, že u nás působí organizace jako Člověk v tísni, kteří připomínají problémy v různých částech světa a nebojí se podporovat představitele svobodné opozice proti všem možným diktátorským režimům. Je důležité lidem připomínat, že na světě je mnoho míst, kde žítí není ideální a kde jsou porušována lidská práva či nefunguje demokracie a právě od toho festivaly jako Jeden svět jsou.