Reklama
 
Blog | Ondřej Hudec

Pohřbívání

"Novinkou na americkém trhu je Společnost pro přírodní pohřbívání (The Natural Burial Company). Od ledna má tato společnost prodávat škálu produktů šetrných k životnímu prostředí, včetně takzvaného Ecopodu, rakve z recyklovaného novinového papíru ve tvaru kajaku." Tato zpráva mne nejen potěšila ale také nabudila k napsání tohoto článku. Již delší dobu mne velmi štve vztah čechů k pohřebním rituálům a pohřbívání obecně. Často se zde aplikuje: "šup s ním do pece a pak už se nestaráme". V České republice je nejvyšší podíl pohřbů bez obřadu z celé Evropy. I to, že většina obřadů probíhá formou kremace něco o tomto (našem) národu vypovídá.

Celkově mám ke kremaci velmi silně negativní vztah. Je to znevážení člověka a celého těla, o které celý život pečuje a stará se o něj. Je to neúcta k přírodě a jejím zvyklostem. Člověk by se měl ponechat svému osudu a ne uměle spalovat a ničit tak památku zesnulého. K čemu to je? Proč se lidé nemohou pohřbívat tak, jak to dělali odpradávna- tedy čistě do země a tělo ponechat přirozenému rozkladu? Je to přirozené, ekologické a správné. Češi si však nějakým vztahem k zemřelým moc hlavu nelámou a když se objevila možnost kremace- tedy rychle (a levně) se zbavit mrtvoly blízkého, ihned toho začali využívat. Je opravdu nechutné že mnoho lidí se vůbec nezajímá o to, jak skončí jejich blízcí a nevypraví jim ani žádný důstojný pohřeb. Je to zřejmě součást české mentality, ještě podpořené dobou komunismu.

Nedávno jsem se dočetl, že člověk si nemůže pohřbít např. dědečka u sebe na zahradě. Kdo takovou kravinu vymyslel?! Proč by se lidé nemohli navzájem pohřbívat kde chtějí a kde je jim to libo? Já sám nechci nic většího, než aby mne šoupli do nějaké díry v zemi v přírodě a ponechali svému osudu. Kde se vzalo to kremační šílenství? Představa, že by ze mne za chvíli byl jen hnusný popel a prach v nevzhledné urně mne přímo děsí. Navíc je zde ještě zastoupen popel rakve ve které byl nebožtík uchován.

Vrátím se ještě k uvedeným ekologickým pohřbům: Rakve schopné rychlého rozkladu jsou součástí
širšího trendu ekologických pohřbů, které nepožadují žádné balzamování s
formaldehydem, obklad hrobu z cementu, chemické ošetřování trávníku a
laminátové rakve.
Ekologicky se rozkládající rakve stojí od stovky
dolarů, pokud jde o obyčejnou z lepenky, po více než 3000, v případě ručně
vyrobené a malované. Navíc odpadá neekologické spalování díky kterému se ročně do ovzduší vypustí několik tisíc tun látek znečišťujících životní prostředí a přispívající ke globálnímu oteplování.
Pohřby šetrné k životnímu prostředí jsou již léta populární v Británii,
ale odborníci na pohřebnictví podotýkají, že se začínají rozmáhat i ve
Spojených státech. Takzvané zelené hřbitovy byly nedávno otevřeny v
Kalifornii, New Yorku, Jižní Karolíně, Texasu a na Floridě.

Reklama

Chceme zastavit globální oteplování? Pak zakažme neefektivní, hnusné a drahé spalování mrtvol a nahraďme ho ekologickými pohřby v lehkých rakvích. Ušetříme CO2 kolik bychom jinak nikdy neušetřili a přestaneme provozovat nechutné zvyklosti pohřbívání, které jsou nepřirozené a jdou proti přírodě.