Reklama
 
Blog | Ondřej Hudec

Postřeh

Václav Klaus se chlubí, že se mu v úřadu daří a dokazují to podle něj průzkumy veřejného mínění. To je zajímavé. Před pár lety totiž ony výzkumy zatracoval a tvrdil že jsou všechny zmanipulované.

V rozhovoru pro LN Václav Klaus doslova říká: "Myslím, že se mně v principu podařilo v tom prezidentování uspět. To není žádná velká namyšlenost, průzkumy veřejného mínění tomu nasvědčují, v závěru prezidentského období nemívají prezidenti tu míru preferencí, kterou mám teď já."

To je poněkud pikantní ve srovnání s tím co sám říkal před volbami v roce 2002. V knížečce pro voliče, nazvané: "Klaus, PROČ jdu znovu do toho" doslova píše: "Nejsem člověk, který své jednání řídí podle průzkumů veřejného mínění. Možná že někde ve světě dokážou sociologové pracovat nezávisle (cokoli to slovo znamená) a přinášet data, která mohou být k užitku. U nás tomu ale tak není a asi ještě dlouho nebude. Nejzřetelněji se to ukázalo při "sarajevském atentátu", kdy na pokusu o úplnou destrukci a zničení autentické pravice nezakrytě spolupracovali mnozí sociologové a manažeři právě z oněch údajně nezávislých a objektivních "výzkumných" agentur. Stejně jako se zúčastnili práce na všech takzvaných výzvách a hnutích, naposledy třeba v případě České televize. Výsledky průzkumů proto pokládám za více či méně zmanipulované, a to i v případech, kdy hovoří ve prospěch můj či ODS."

Toto, myslím hovoří za vše. Václav I. Klaus by si měl ujasnit jak to tedy s průzkumy veřejného mínění má. Podle mne jeho dosavadní působení nejen v prezidentské funkci ukázalo, že těmi kritizovanými průzkumy se opravdu řídí a dokonce si myslím, že je to jedno z hlavních kritérii jeho rozhodování. Prokázal to už v mnoha ohledech. Ať už jde o přístup k totalitní minulosti a neustálé vychvalování "mlčící většiny", o přístup k otázce sudetských Němců či poněkud nejasný a vlažný postoj k radaru.

Ve svém opakujícím se vychvalování jaksi zapomíná na své dřívější postoje a sám si protiřečí. Ostatně ani mne to tolik nepřekvapilo. Co čekat od prezidenta, který si není schopen přiznat sebemenší chybičku ve svém vystupování či postojích (až na "malé kamínky") a stává se jakýmsi samozvaným odborníkem na všechno. Ač není klimatolog, tak ví jistě daleko lépe jak je to ve skutečnosti s měnícími se pochody na této planetě a jejich práci bagatelizuje a popírá. Vrcholem pak jsou vyjádření jako že "nikdy neviděl ani nevidí žádné ničení planety". Toto popisovat je však zbytečností jelikož to už jistě každý zná. Už jsem o tom navíc jednou psal zde .

Myslím že je nejvyšší čas změnit prezidenta. Místo sebevychvalování, tajtrlíkování a dělání ostudy ČR by se tam měla začít dělat pořádná hradní politika. Pan Švejnar má moji důvěru.

Reklama