Reklama
 
Blog | Ondřej Hudec

Zákrok

Dnes jsem shlédl kus Nedělní partie na Primě, jejímž hostem byl bývalý policista Tomáš Čermák a byl jsem docela šokován. 94% lidí souhlasí s jeho zákrokem proti Kateřině Jacques. Sice jsou tyto průzkumy a zvlášť v tomto pořadu již delší čas "podezřelé", ale stejně je to špatná zpráva o českém národě 18 let po skončení totality.

Většinový český názor je asi takový: Když se něco děje, hlavně se do ničeho neplést a pokud se někde něco semele, dobře jim tak a nejlépe všechny hned rozehnat či pozavírat ať dají pokoj.. (potom se není čemu divit, že češi neodmítají tělesné tresty.. Jde v podstatě o to samé.. k čemu nějaké domluvy či jiné možnosti výchovy, když lze tak "jednoduše" vše vyřešit..).

Jednoho květnového dne měli neonacisté svůj sraz. Paní Jacques se rozhodla proti těmto blbečkům protestovat a za to se dočkala zmlácení. Nikoliv však od nácků ale od policie. Takto stručně by se dal popsat děj tehdejšího dne.

Ano. Nic není černobílé. Já vím.. Tak se pokusme rozebrat tehdejší situaci důkladněji… Nejprve je třeba si položit následující otázky:

Reklama

1. Čeho se dopustila paní Jacques? Že někde stála? Že protestovala proti zakomplexovaným blbečkům?

2. Kolikrát a jak důrazně jí bylo řečeno aby opustila daný prostor?

3. Proč policisté, pokud to bylo nutné stávající skupinku zelených demonstrantů jednoduše nevytlačili z onoho místa? Kde byli těžkooděnci, kteří by to hravě zvládli (nebo by stačilo aby se postavili mezi nácky a ostatní demonstranty) a zabránili by tím případným konfliktům?

4. Proč policista při zatýkání Kateřinu Jacques hrubě mlátil?

I pokud by odpovědi na první tři otázky mluvily v neprospěch paní Jacques (o čemž notně pochybuji), tak na třetí otázku by se asi těžko dala najít nějaká relevantní odpověď. Zde nejde o to, zdali byl policista v právu či nikoliv. Zde jde o morální vinu. Policista by měl vědět, kdy je potřeba užití síly a kdy nikoliv. Měl by vědět, že žena, poklidně protestující proti neonacistům ho asi těžko může něčím ohrozit. Znovu opakuji, nejlepší by bylo vykázat ji z místa. Pokud byl důvod k tomu ji zadržet a předvést, proč to neudělal normálně? Proč ji, proboha mlátil hlava nehlava?

Pan Čermák argumentoval tím, že paní Jacques a ostatním demonstrantům svým zákrokem"zachránil život". No to už si z nás asi opravdu dělá srandu. Myslí si snad, že zelení demonstranti jsou tak blbí, že by šli až k náckům a tam se s nimi začali mlátit? Že snad mají nějaké masochistické sklony, které je ženou ke kovovým podrážkám náckovských bot? Znovu opakuji, proč tedy jednoduše obě skupiny neoddělili?

Je možné, že i paní Jacques nese díl viny tím, že trochu "provokovala". Já jsem u této situace nebyl, tak to nedokážu posoudit. Každopádně ať by "provokovala" jakkoliv, rozhodně si za to nezasloužila zákrok, který proběhl.

Vrací se mi otázka, co by se stalo, kdyby k podobné události došlo třeba v Německu. Jaká by asi byla reakce tamní veřejnosti? 94% lidí hlasujících v podobné anketě jaká byla v NP by asi těžko schvalovalo brutální a neopodstatněný zákrok proti ženě, která poklidně demonstrovala.

Další aspekt je politický. Paradoxně náckové nyní mohou slavit. Nerušeně vyřvávali svá rasistická hesla, když někdo proti nim demonstroval, tak ho policisté zmlátili a zavřeli a nyní ještě soud potvrdil, že zákrok byl právně v pořádku. Co víc si mohli přát. Za připomenutí určitě také stojí účast pana Čermáka na demonstraci Národního korporativismu a dalších krajně pravicových hnutí "proti zeleno- rudé totalitě" či jeho zájem o vstup do Národní gardy. Slova o tom, že se paní Jacques chtěla zviditelnit před volbami jsou vrcholem směšnosti. Jít demonstrovat proti demenci by mělo být pravidlem slušného člověka. To, že tam narazí na policejní mlátičku přeci nemohla vědět..

Myslím, že tento, tisíckrát probíraný zákrok zanechal šrám nejen na pověsti samotné policie, ale kvůli zásadnímu nepochopení problému a z toho vyplývajících postojů také mnoho pověděl o stále nedospělé české mentalitě.. Máme se ještě mnoho co učit.